Ik keek ervan op hoor, dat teatree olie niet van een uit de kluiten gewassen theestruik uit de tropen afkomstig is, maar van een speciale boom: de theeboom, wonderlijk genoeg 🙂  Deze is inheems in het noordoostelijk kustgebied van New South Wales (Australië) en wordt ongeveer 8 meter hoog. De essentiële olie wordt, net als bij veel andere essentiële oliën, verkregen via stoomdestillatie van de bladeren van de boom.

Teatree olie: voors en tegens

Ook al zijn er posts op internet die melden dat de werkzaamheid ervan nog niet echt is aangetoond, in de wereld van zelfhulp, groene producten en natural care zijn velen erg gecharmeerd van teatree olie en wordt het bijna als wondermiddel beschouwd. Lees dit eens ter informatie: www.optimalegezondheid.com/tea-tree-olie.

Wat we je alvast meegeven over teatree olie

Een ding vooraf: teatree olie is uitsluitend uitwendig te gebruiken. Gebruik je het op je huid, combineer het altijd met een carrier oil (amandel-, jojoba, druivenpit of kokosolie) om irritatie te voorkomen. En wat eigenlijk voor veel essentiële oliën geldt: als je niet weet of je er allergisch voor bent, test het eerst uit op een onopvallend, klein plekje. Wat sowieso voor alle essentiële olie opgaat: hou het weg bij kinderen en huisdieren!

Nog iets: in de tips hieronder over huishoudelijke sprays met teatree olie, wordt gesproken over warm of heet water. Voor een langere houdbaarheid kun je beter gedestilleerd water gebruiken, en wil je extra desinfecterende eigenschappen: gebruik dan Wodka of alcohol ketonatus 96% (verkrijgbaar bij de drogist).

Teatree olie: 15 toepassingen[1]

1. Tegen schimmel
Schimmelplekken in je badkamer kun je weghalen met een mengsel van een theelepel teatree olie en een cup (250 ml) heet water. Spray het op de plekken, laat het 10-15 minuten intrekken en neem het daarna af.

2. allesreiniger
Wil je een algemene schoonmaakspray ? Doe 2 theelepels teatree olie in een sprayflacon; vul dit aan met water. Na het sprayen, poetsen en dan afnemen met warm water.

3. Fris wasje
Voor een heerlijk ruikende was, voeg een paar druppels teatree olie toe aan je wasmiddel voordat je je wasjes draait.

4. Schone tandenborstel
Je ziet het niet maar ze zijn er wel: bacteriën op je tandenborstel. Een klein drupje olie op de borstelhaartjes, daarna wegspoelen met heet water, en je tandenborstel is weer brandschoon. teatreeolie

5. Tapijtreiniger
Meng 10-20 druppels teatree olie en baking soda in een kom en sprenkel het over je tapijt voordat je gaat stofzuigen. Je vloerbedekking is gedesinfecteerd en ruikt weer lekker fris. Je kunt ook wat teatree olie druppels op je stofzuigerzak doen. Wel belangrijk: pure teatree olie is giftig voor huisdieren!

6. Muf ruikende kleding
Spray je kleding in met 2 cups warm water en 2 eetlepels teatreeolie. Na een paar dagen ruikt je kleding weer lekker. Een recept voor linnenspray hebben wij ook voor je, als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Vul je e-mailadres dan in onderaan deze pagina!

7. Anti-insecten
Spray 15 druppels teatree olie gemengd met warm water door je huis en insecten hebben het een stuk minder gezellig bij je thuis.

8. Acné
Meng een paar druppels teatree olie met een paar theelepels aloe vera gel, carrier olie of honing en breng het aan op de probleemzone, of meng een paar drupjes olie met je eigen facewash.

9. Voetschimmel of kalknagels
Smeer je voeten, tenen of aangetaste nagel(s) dagelijks in met een mix van 10 druppels teatree olie en 1 eetlepel carrier olie.

10. Eelt
Masseer de eeltplekken met een mengsel van 5 drupjes teatree olie + 1 eetlepel carrierolie.

11. Anti-roos
Doe 10 druppels teatree olie per 0,24 liter van je eigen shampoo in je shampoofles. Goed schudden om de olie te laten mengen. Masseer de hoofdhuid goed en laat het 5 minuten intrekken. Daarna goed uitspoelen en naar wens herhalen.

12. Droge huid
Smeer je huid in met een combinatie van 5 druppels teatree olie en 1 eetlepel amandelolie.

13. Oorpijn
2 à 3 druppels teatree olie mengen met twee eetlepels olijfolie. Drup dit mengsel (met bijvoorbeeld een pipetje) in je oor. Overtollige olie weghalen met een wattenstaafje.

14. Spierpijn
Meng 10-15 druppels olie met Epsom zout en laat het oplossen in een lekker warm bad. Na het bad je lichaam masseren met een mengsel van 10 druppels teatree olie en twee eetlepels carrier olie.

15. Zonnebrand
Meng 1 eetlepel kokosolie, 1 druppel teatree olie en 1 druppel lavendelolie en breng dit  voorzichtig aan op je zonverbrande huid.

Wat is jouw ervaring met teatree olie? En hoe vind je het ruiken? Ik vind het luchtje namelijk heerlijk, terwijl anderen het altijd mengen met een andere essentiële olie omdat ze de geur van teatree niet zo aangenaam vinden. We horen het graag van je! Dat kan hier of via Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest.

Liefs en tot de volgende keer!

Miranda

[1] Bronnen: Healthy & Natural World, BrightNest