Daar zijn we weer! Met aflevering 3 uit de serie essentiële olie. We blijven een beetje in de sfeer van ‘wist-je-datjes’:).  Deze keer de specifieke eigenschappen van rozemarijnolie.

Rozemarijnolie[1]

Als kruid heeft het een harsachtige smaak. De essentiële olie wordt gewonnen via waterdamp distillatie van het bloeiende kruid, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een houtachtige, aromatische geur.

En waar is rozemarijnolie goed voor?

Voor van alles, blijkt! In tuin en keuken, mentale en fysieke ondersteuning, en voor de verzorging van je huid. Oh en nog even een reminder: ook al kunnen sommige etherische oliën ook inwendig worden gebruikt, wij beperken ons hier tot uitwendige toepassingen. Lees & be amazed!

1. Droog haar of roos
meng 2 tot 3 druppels met de voor het wassen benodigde hoeveelheid milde shampoo. De olie rechtstreeks op je hoofdhuid druppelen wordt afgeraden; dat zou extra schilfers kunnen veroorzaken.

2. Gezwollen enkels, kneuzingen
meng 5 tot 7 druppels met een eetlepel St. Janskruid-olie en masseer hiermee de pijnlijke plekken.

3. Gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn
meng 6 tot 12 druppels met 3 eetlepels noten-olie; masseer de gewrichten of de spieren 2 x per dag met dit mengsel.

4. Stress en oververmoeidheid
30 tot 40 druppels mengen met een beetje melk of honing en toevoegen aan je lauwwarme bad. Vervolgens lekker 20 minuten badderen. Wat ook helpt: een paar druppels verdampen in je aromalamp / diffuser. Heb je geen aromalamp, doe dan een paar druppels in je hand en neem een snuifje.

5. Concentratieverbetering
zie punt 4. Voor de diffuser: 6 druppels. Je geheugen wordt opgefrist en je concentratievermogen wordt verhoogd.

6. Hoofdpijn
doe een drupje olie op je slapen of de pijnlijke plekken op je hoofd, of snuif het aroma op via je je handpalmen.

Rozemarijnolie

Photo Credit: pluslifestyles via Compfight cc

7. Weerstandverhogend
de anti-bacteriële eigenschappen van rozemarijn helpen ons immuunsysteem als er een verkoudheids- of griepvirusje rondwaart. Een lymfedrainage massage met rozemarijn essentiële olie is een mogelijkheid: meng een paar druppels met een carrierolie en masseer daarmee je armen tot aan de lymfeknoop in je oksels; dan vanuit je borst richting je oksels en vervolgens vanuit je nek, en je benen van je voeten naar boven. Laat je dat liever aan professionele masseurs en masseuses over (dat zou ik doen 🙂 ), dan is een ontspannend bad met rozemarijn olie ook een goeie optie om je weerstand een handje te helpen.

8. Spijsvertering
een opgeblazen gevoel of verstoorde stoelgang? Probeer dit eens: een mengsel van een paar druppels rozemarijn essentiële olie met een carrier olie op je maagstreek wrijven. Of weer in bad zitten met een paar druppels rozemarijnolie in je badwater! Er wordt zelfs gezegd dat het masseren van je voetzolen met rozemarijnolie helpt tegen spijsverteringsklachten.

9. Verkoudheidsverschijnselen
verstopte neus, hoesten… wrijf een paar druppels rozemarijnolie op je borst,en herhaal dit om de paar uur.

10. Mondwater
lekker spoelen en gorgelen met mondwatertjes op alcoholbasis voelt misschien wel lekker fris, maar kan je mond ook uitdrogen of de balans van goede bacteriën in je mond verstoren. De antibacteriële eigenschappen van rozemarijn helpen gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen, en daarmee ook tegen een slechte adem. Meng 1 cup gedestilleerd water met 20 druppels rozemarijnolie. Voor de frisse muntsmaak mag je er ook pepermuntolie aan toevoegen. Schudden voor gebruik!

11. Cellulitis
rozemarijn bevordert de bloedsomloop. Voeg 2 druppels rozemarijn olie en 2 druppels venkel essentiële olie bij 3 theelepels carrierolie (olijf- amandel- of jojoba olie) en wrijf dagelijks de probleemgebieden daarmee in.

12. Striae
gecombineerd met kokosolie is rozemarijnolie een remedie tegen striae. Regelmatig inmasseren.

13. Onzuivere huid (acne, puistjes)
meng rozemarijn olie met castor olie, of je favoriete carrier olie. Goed in masseren en daarna je huid afnemen met een warm washandje.

14. Voor je tuin: anti-insecten
maak in een handomdraai een natuurlijke insectenspray! Doe van rozemarijnolie, pepermuntolie, tijm- en kruidnagelolie elk 10 druppels in een sprayflacon gevuld met water. Goed schudden en in de tuin op je planten gebruiken. Volgens de kenners is het ook veilig te gebruiken op de planten in je moestuin!

15. Schoonmaakspray
door de anti-bacteriële, ontsmettende eigenschappen is rozemarijnolie ook een handig ingrediënt om mee schoon te maken: meng ½ cup gedestilleerde witte azijn, ½ cup water en 12 druppels rozemarijn olie. Giet het in een sprayflacon en je hebt een homemade schoonmaakspray. Andere essentiële oliën die sterk zijn tegen vuil: kruidnagel, eucalyptus, lavendel, citroengras, pepermunt, salie en tijm.

Goeie setjes

Rozemarijn olie mixt goed met de volgende essentiële oliën: basilicum, wierook, salie, tijm, citronella, kamille, citroengras, lavendel, pepermunt en eucalyptus.

Voor gebruik op de huid: meng het altijd eerst met een carrier olie om irritatie te voorkomen. Gebruik als carrier olie bijvoorbeeld druivenpitolie, olijf, jojoba, castor, zoete amandel of kokosolie.
100% pure olie heeft de krachtigste werking. Zelf ervaren wat rozemarijn- of andere essentiële oliën voor je doen? Je kunt ze hier bekijken, vergelijken en bestellen. En laat ons alsjeblieft weten wat je ervan vindt, we kijken uit naar je reactie! Dat kan hier of op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest.

Veel liefs,

Miranda

[1] Bronnen: Innerned.org;  Natural living ideas, Jayne Leonard