pepermuntPepermunt heb ik sowieso altijd in m’n tas zitten, in allerlei vormen: rolletje King, kauwgom, Tic Tacs, en tandpasta. Want ja, ik moet wel als een ja-ik-weet-dat-het-slecht-is-maar-ik-kan-niet-stoppen-slap-hè-roker. Verder vind ik blaadjes munt prettig om in allerlei koude of kokende watertjes te stoppen, én lekker om mee te koken. Dus ja, ik word wel blij van pepermunt! Van pepermuntolie worden veel mensen kennelijk nog blijer. Wat is het eigenlijk?

Wat is pepermuntolie[1]?

Pepermuntolie is een essentiële olie die wordt gewonnen uit de bovengrondse delen van pepermunt en is een kleurloze tot lichtgele vloeistof. Het heeft een scherpe, frisse en muntachtige geur en een verkoelende, verfrissende werking. De werkzame stof in de olie is menthol, wat ons lichaam helpt bacteriën en zelfs virussen te verdrijven.

Hoe wordt pepermuntolie gewonnen?

De olie wordt gewonnen uit de bladeren en stengels van de pepermunt plant. De bladeren hebben oorspronkelijk een kamferachtige smaak; de pepermuntsmaak ontstaat na de kruidenextractie via stoomdestillatie. Pepermuntolie is relatief duur, omdat er veel planten nodig zijn voor een klein beetje olie.

Must-have

Voor veel natural care bloggers is pepermuntolie onmisbaar in en rondom het huis. Zij gebruiken bijvoorbeeld druppeltjes pepermuntolie om hoofdpijn of benauwdheid bij verkoudheid en griep te verhelpen of om een hongergevoel tegen te gaan (handig als je bezig bent met afvallen 🙂 ). Er ging weer een wereld voor me open. Hieronder een greep van hun toepassingen[2]!

Toepassingen voor pepermuntolie

Pepermuntolie: 15 redenen om het in huis te hebben

1. Hoofdpijn
Een paar druppeltjes op je voorhoofd, slapen en nek deppen om snel verlichting te krijgen.

2. Energieboost
Heb je weinig puf? Blijf weg van die linke energy drankjes! Neem een snuifje pepermuntolie (een vleugje is genoeg!) of gebruik een diffuser. Het verbetert je focus en concentratie.

3. Anti-spinnen
Plaats bolletjes watten met een paar druppels pepermuntolie op verschillende plekken in je huis.

4. Benauwdheid
Verkouden of grieperig en zitten je luchtwegen verstopt? Masseer een paar druppels gemixt met een carrier olie op je borst. Mix het bijvoorbeeld met kokosolie en eucalyptus essentiële olie.

5. Spier- en gewrichtspijn
Pepermuntolie is een natuurlijke pijnstiller en werkt ontspannend. Meng bijvoorbeeld 1 eetlepel kokos- of olijfolie met 10 drupjes pepermuntolie en masseer die spierpijn weg.

6. Snoepaanvallen 🙂
Last van enorme cravings terwijl je juist wilt afvallen? Het opsnuiven van pepermuntolie (weer gewoon je neus boven het flesje houden en een vleugje opsnuiven) of een paar druppels op je slapen of je borst geeft je al snel een vol gevoel.

7. Goed voor je haar
Pepermuntolie toevoegen aan je reguliere shampoo stimuleert je hoofdhuid en werkt vitaliserend. En ontsmettend, bijvoorbeeld bij roos en luizen (brrr 😉 ). Van pepermunt wordt je haar steviger, en het helpt beschadigd haar herstellen. We hebben trouwens een lekker recept voor homemade shampoo, namelijk hier.

8. Allergie
Het geeft verlichting in je luchtwegen bij hooikoorts. Zie punt 4.

9. Jeuk
Uitslag? In de brandnetels gestaan? Mix een paar druppels met lavendelolie en dep de huid om het branderige en jeukerige gevoel weg te halen.

10. Koorts
Meng pepermuntolie met kokosolie en wrijf het op je nek en voeten. De verkoelende eigenschappen van munt helpen om de koorts te verlagen.

11. Huidirritatie
Een paar drupjes pepermuntolie gemengd met lavendel werken kalmerend en verzachtend bij eczeem en psoriasis. Voor verkoeling en verzachting van je lippen, voeg wat druppels pepermunt olie toe aan je zelfgemaakte lippenbalsem. Recept vind je hier.

12. Zonnebrand
Voor het hydrateren en kalmeren van een zonverbrande huid kun je pepermuntolie mengen met kokosolie en de huid ermee insmeren. Het helpt de huid herstellen.

13. Buik- of maagpijn
Masseer een paar druppeltjes op je buik. Heb je een opgeblazen gevoel? Pepermunt thee werkt ontspannend op je ingewanden. We hebben ook gelezen dat je een drupje pepermuntolie in een glas water kunt innemen voordat je gaat eten, maar omdat we geen experts zijn durven we dit niet aan te bevelen. Mocht je zelf extract met munt hebben gemaakt dan kan je dit zeker in een glas water doen en opdrinken, omdat je dan zeker bent van de natuurlijke afkomst. Wil je weten hoe je zelf extract kan maken? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg toegang tot onze specials!

14. Verfrist de adem
Dat wisten we wel van pepermunt. Het helpt ook gaatjes te voorkomen. Een drupje pepermuntolie in water en daarmee spoelen, en je bent weer minty fresh! Zelf tandpasta of mondwater maken kan ook. We beloven je alvast dat we zo snel mogelijk een recept voor homemade tandpasta voor je zullen publiceren.

15. Misselijkheid
Druppel een beetje olie achter je oren. Diffusen kan natuurlijk ook, maar is lastig als het om wagenziekte gaat 🙂

Zoals geldt voor alle essentiële oliën: de werkzaamheid is het sterkst als je de pure olie gebruikt. Deze is dan ook het meest kostbaar… Kijk en vergelijk hier.

Tot zover de verrassende, goede eigenschappen van pepermuntolie. Volgende week weer een andere essentiële olie! Wil je wat kwijt over jouw ervaringen met pepermuntolie, in recepten of bij andere toepassingen, vertel het ons hieronder of op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest.

Veel liefs,

Miranda


[1]
Bron: Wikipedia

[2] Bronnen: Dr. Josh Axe, Loving Essential Oils, One Good Thing by Jillee