Klassiek Dutch

Friso Kramer (1922) speelt een grote rol in het leven van vele Dutcheese, zeker zij die de jaren ‘60 en ‘70 bewust hebben meegemaakt. En bent u een iets jongere, designliefhebbende Dutchee, dan is industrieel ontwerper Friso Kramer vast geen onbekende voor u.

Friso Kramer is namelijk een van de belangrijkste ontwerpers van vroeg Dutch Design. Zijn tijdloze werk kenmerkt zich door eenvoud, degelijkheid en functionaliteit. Bij het zien van zijn Revolt stoel (1953) en Facet tafel (1964) krijgen veel Nederlanders een ‘oh ja!’-ervaring. Want iedereen heeft wel eens op die stoel of aan die tafel gezeten: in bijna alle scholen en kantoren waren zijn ontwerpen destijds terug te vinden.

De Revolt stoel stamt uit zijn tijd bij kantoormeubelfabrikant De Cirkel (1948-1963) , waar hij ging werken na zijn studie aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. De 4 jaar daarna had hij, samen met een aantal andere ontwerpers, een eigen ontwerpbureau: Total Design. In 1971 kwam hij terug bij De Cirkel, inmiddels overgenomen door Ahrend. Tot zijn pensioen in 1983 was hij daar hoofd van de ontwerpafdeling.

Volgens Friso Kramer gaat het bij ontwerpen niet om de persoonlijkheid van de ontwerper. Een stoel moet lekker zitten, zonder onhandige of pijnlijke uitsteeksels. Functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, eenvoud en betaalbaarheid, dat telt. En hij kreeg gelijk: niet voor niets heeft Ahrend de Revolt stoel en Facet tafel begin deze eeuw opnieuw op de markt gebracht. Echte Dutch Design klassiekers!

Ook buitenshuis heeft Friso Kramer zijn stempel gedrukt. De kegelvormige straatlantaarn (1960), oorspronkelijk bedoeld voor de stad Den Haag, bleek ook elders in Nederland heel goed aan te slaan. En de beroemde groene brievenbus (voor de PTT, 1970) die vele Dutcheese nog steeds in hun tuin hebben hangen of staan om hun post in te ontvangen… die is ook van zijn hand!

foto: Ahrend

lees meer over Dutch Design op the Dutcheese