Leuk dat je er bent, bij alweer de vijfde en laatste aflevering van onze informatieve serie over huidverzorging. Een korte recap: voor home made body butters die echt iets voor je huid doen, zijn drie componenten nodig: een sterke basisboter (wij gebruikten cacaoboter, alle andere butters kunnen ook); een carrier olie (zoals jojoba-, amandel- of kokosolie) en essentiële olie. Met laatstgenoemde voeg je sterke heilzame eigenschappen én een heerlijk geurtje toe aan je zelfgemaakte body butter. Maar wat zijn essentiële oliën nou precies?

Wat zijn essentiële oliën?[1]

Essentiële oliën zijn al duizenden jaren in gebruik. Er zijn verschillende soorten, met elk een eigen heilzame werking. Afhankelijk van soort en doel is de olie op een aantal manieren te gebruiken. Het is wel slim om je een beetje te verdiepen in essentiële olie; bij onjuist gebruik kan de olie schadelijk zijn. Er is op internet genoeg informatie te vinden over de toepassingen, de werkzaamheid en de soorten essentiële olie; we stippen vandaag wat onderwerpen aan. En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Essentiële oliën

Essentiële olie wordt ook wel etherische, aromatische of vluchtige olie genoemd. Omdat het bij kamertemperatuur vloeibaar is noemen we het olie; het bevat echter geen vet en verdampt én ontbrandt snel. Deze oliën worden gewonnen via destillatie of persing uit plantenonderdelen (blaadjes, schillen, stam, bloemen, zaden en wortels) en zijn zo krachtig dat je er echt maar een heel klein beetje van nodig hebt. Slechts een minderheid van alle planten is in staat etherische olie te produceren. Van die planten bevatten de meeste slechts 1% etherische olie. Wel kan soms van één plant verschillende oliën worden gewonnen.

Kostbaar

Dit verklaart al een beetje waarom sommige essentiële oliën ronduit duur zijn: er zijn veel planten nodig om een bescheiden hoeveelheid olie te produceren. Synthetische olie is stukken goedkoper; deze wordt vaak gebruikt in parfums om geur na te bootsen. De geneeskrachtige werking van synthetische olie is dan ook nihil.

Ook hier geldt dat voor de beoogde heilzame werking je de 100 % pure olie nodig hebt. Het is alleen heel lastig om via het etiket te weten te komen of je te maken hebt met 100% pure essentiële olie, omdat fabrikanten van synthetische olie al bij 1% natuurlijke olie mogen vermelden dat het om pure olie gaat.

Een iets minder kostbare methode is vloeistofextractie. Er ontstaat dan geen etherische olie, maar een extract. Deze is minder krachtig en je hebt er dus meer van nodig. Voordeel hiervan: het is leuk en gemakkelijk zelf te maken! In onze augustus special staat uitgebreid beschreven hoe je dat doet. Je krijgt toegang tot onze specials als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief via het formulier op hoemaakjedat.com!

Geneeskrachtige werking

Over de geneeskracht van essentiële olie is van alles te googlen. Zo zijn er binnen de aromatherapie, die werkt met geuren uit etherische olie als behandeling tegen spanningen en zenuwaandoeningen, ook weer stromingen die zich bezighouden met inwendig gebruik van essentiële olie ter bestrijding van klachten. Een andere bron maakt bijvoorbeeld melding van het gebruik van theeboom (teatree) olie, rozenolie en tijmolie om MRSA te behandelen (een bacterie die infecties kan veroorzaken en resistent is voor antibiotica).

Ga verstandig om met essentiële olie

Gebruik deze olie niet lukraak. Het is een krachtige olie die je niet zomaar ergens op of in kunt kwakken. De meeste soorten dienen gebruikt te worden in combinatie met een carrier olie; er zijn er maar een paar die je rechtstreeks op de huid mag gebruiken (en dan ook nog maar een klein drupje). Ben je in verwachting, dan zijn sommige soorten af te raden. Heb je last van hoge bloeddruk of epilepsie dan zijn ook niet alle essentiële oliën geschikt voor je. Laat je dus vooraf goed informeren of google eerst voordat je koopt of bestelt!

Essentiële oliën

Hoe bewaar je essentiële olie?

Ga er verantwoordelijk mee om: sluit de flesjes goed af, bewaar op een koele, donkere plaats en ver buiten het bereik van kinderen of huisdieren.

De bekendste soorten:

Bergamotolie Patchouli
Citroenolie Pepermuntolie
Citronella Rozenolie
Den Rozemarijn
Eucalyptus Sandelhout
Geranium Sinaasappelolie
Kruidnagelolie Steranijs
Lavendelolie Theeboom (teatree)olie
Mandarijn Tijm
Ylang-ylangolie

 

So far onze informatieve serie over de huid. Hopelijk heb je er iets aan gehad en werd je geïnspireerd! Hoe dan ook horen we graag je reactie. Vragen of tips zijn ook altijd welkom op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest. En zijn er onderwerpen waar jij graag een aantal afleveringen aan gewijd zou willen zien, please, shoot!

We beloven alvast dat we binnenkort een aantal essentiële oliën wat uitgebreider zullen behandelen. Hou ons dus in de gaten!

Veel liefs en tot gauw,

Miranda

[1] Bronnen: Scratchmommy en Wikipedia